Smaken verschillen natuurlijk en maar goed ook. Maar naar onze mening zijn de postkaarten gefotografeerd door Meuleman de mooiste die er te vinden zijn. Zijn foto's springen er altijd uit - zijn oog voor detail is gewoonweg niet te evenaren.
Op deze pagina hebben we alle postkaarten van "Photographie J. Meuleman, Rethy" samengebracht. Scroll maar eens naar beneden op deze pagina en beeld je eens in dat deze foto's allemaal genomen zijn tussen 1899 en 1926, het jaar dat J. J. Meuleman op amper 51 jarige leeftijd overleed. Een tijd toen computers en Photoshop nog niet bestonden, de GSM nog niet in zicht was en alle foto's in één keer goed moesten zijn.
Meuleman bezat de gave om zich telkens opnieuw perfect te positioneren om zo het ultieme beeld vast te kunnen leggen, voorzien van de juiste belichting en de correcte sfeerschepping. Hij was actief in heel de Kempen en zocht overal de mooiste plekjes uit om op de gevoelige plaat vast te leggen. Hij had niet enkel oog voor mooie stads- en dorpszichten maar ook voor de mensen uit die tijd, met name de "werkende" klasse kon hem bekoren. Getuige hiervan zijn de foto's die hij maakte van de Bakkerij der Werkliedenpartij in Turnhout, een groep kantklosters in Turnhout en twee foto's van groepen werkstakers, strijdende voor hun recht, eveneens in Turnhout.
Meuleman had in zijn winkel op de Markt van Retie (later in de Passtraat) zijn eigen drukmachine waarmee hij facturen, naamkaartjes, communieprentjes en doodsprentjes drukte. Hij had een hele voorraad doodsprentjes die langs de voorkant al bedrukt waren en waarop hij bij een sterfgeval zeer snel de nodige tekst kon drukken op de lege achterkant. Omdat hij ook professioneel fotograaf was voorzag hij toen ook al doodsprentjes met een foto van de overledene, wat in die tijd zeker niet gangbaar was.
Meuleman overleed op amper 51 jarige leeftijd en na zijn dood werd de fotografie en het uitgeven van de postkaarten nog enige tijd verdergezet door zijn weduwe en zijn kinderen - bekijk de laatste kaart op deze pagina maar eens, die is afgestempeld in 1930, 4 jaar na zijn overlijden.
Het verhaal rond J. J. Meuleman wordt nog mooier als je weet dat ik zijn kleinzoon, Jos Meuleman, persoonlijk goed gekend heb.
Jos, die een tiental jaren geleden overleed, woonde in Oud-Turnhout en was gehuwd met Maria Hannes. Maria heeft de foto's van de fotograaf en zijn echtgenote beschikbaar gesteld, waarvoor onze hartelijke dank ! Maria is de dochter van Maria "Mit" Sels, die als klein meisje van 15 maanden na het overlijden van haar moeder opgenomen werd in het gezin van mijn betovergrootouders - Ferdinand Clymans & Anna Borgmans in Oud-Turnhout. Hierover publiceerde ik een artikel in het tijdschrift van de Heemkundige Kring Corsendonca in 2021.
Over Jos Meuleman, de kleinzoon van de fotograaf, kan je meer lezen in het boek "Hoe mijn vader werd verwekt" dat geschreven werd door zijn zoon, Bart Meuleman.
Zoals je kan zien schuilen er prachtige verhalen achter de oude postkaarten van Turnhout... .
Een deel van deze informatie werd overgenomen uit de blog van
Theo Breugelmans: http://blog.seniorennet.be/sintemetten/